Noutăți de la Euroluce 2017

- corpuri de iluminat -


La începutul lunii aprilie, orașul Milano a găzduit oameni din întreaga lume - designeri, arhitecți și iubitori de design, care au participat la Milano Design Week, cel mai mare eveniment de profil din lume.

Ne-am bucurat să participăm la Euroluce și Fuorisalone, de unde ne-am întors cu multe noutăți pe care vi le vom prezenta în cele ce urmează.

Euroluce a avut ca expozanți cei mai renumiți producători de corpuri de iluminat din Europa, care au atras atenția prin design (nonconformist pe alocuri), invovație și tehnologie.

Vocile vizitatorilor spun că anul acesta Euroluce a câștigat detașat în fața Salone del Mobile din punct de vedere al design-ului, atât al standurilor de prezentare, cât și al produselor.

Ca întotdeauna, FLOS impresionează prin stilul său unic, un mix perfect între inovație, futurism, design și eleganță. Anul acesta, standul a fost proiectat de arhitectul Calvi Brambilla care a creat un spațiu minimalist, ideal pentru a înfățișa filosofia FLOS și cele mai noi creații din colecțiile Home, Architectural, Outdoor și Ares.

Noutățile FLOS de anul acesta sunt realizate alături de colaboratori cu tradiție, precum Philippe Starck, Michael Anastassiades, Konstantin Grcic, Barber & Osgerby, Ronan & Erwan Bouroullec, Vincent Van Duysen, Piero Lissoni, dar avem parte și de 2 colaborări noi, cu Nendo si Formafantasma.

Cei doi designeri italieni care alcătuiesc Formafantasma reușesc să reinventeze cablul de alimentare, dorind să îl expună mai degrabă, decat să îl ascundă. Astfel au creat corpurile de iluminat Wire Ring, din cablu aplatizat, care formează o ramă suport pentru bandă LED. Aceastea dispun de un inel LED central care se așează pe perete și creează astfel un corp de iluminat decorativ unic.

Printre cele mai apreciate noutăți se găseste colecția Arrangements, suspensii minimaliste create de Michael Anastassiades, cu forme geometrice inspirate de bijuteriile pentru femei. Anastassiades menține în viață și continuă design-ul original din anii '60 al fraților Achille & Pier Giacomo Castiglioni cu noile piese create din același material pe care aceștia l-au folosit la Taraxacum și Viscontea.

O altă noutate în portofoliul FLOS este colecția de corpuri de iluminat modulare din sticlă Noctambule (fr. bufniță), create de Konstantin Grcic. „Cheia a fost transparența și ideea de sticlă care a pornit totul. De aici, construcția coloanei a creat o gramatica din piese, care ne-a dat permisiunea pentru configurații mix-and-match”.

Prezentată și anul trecut la Frankfurt, noua variantă a sistemului Running Magnet este aproape gata de producție. Din luna iulie a acestui an il vom putea comanda în forma completă - control la distanță cu ajutorul telefonului/tabletei. Este ceva unic și probabil va ramane așa pentru ceva timp. Ce ne aduce noul Running Magnet este posibilitatea de a dima și de a muta corpurile de iluminat pe șina printr-o aplicație mobilă. O vedem utilă pentru spații rezidențiale, unde avem zone mari de living și dining, dar cu precădere pentru spații comerciale, muzee și galerii de artă.

Integrarea brand-ului Ares sub umbrela FLOS s-a făcut treptat, începand din 2015. Lucrurile au început să devină destul de clare din perspectiva portofoliului de produse, în sensul că Ares dezvoltă în continuare gama de iluminat exterior tehnic, iar Flos inovează pe partea de exterior decorativ. Ce putem să spunem, din experiența noastră cu Ares care a început acum 5 ani, este că produce corpuri de iluminat cu un raport calitate-preț excelent, made in Italy 100%. Iar Flos aduce un plus de valoare atât produselor și brand-ului Ares, și vice-versa. O simbioză perfectă, am zice noi.

Vibia s-a prezentat cu câteva dintre modelele deja cunoscute – Flamingo (câștigătoarea premiului Best Design în 2016), Meridiano, Mayfair, Pin, dar și noile corpuri de iluminat suspendate - Algorithm, cu un design Toan Nguyen, care a caștigat primul premiu în cadrul Archiproducts Design Awards.

Dintre noutăți menționăm o nouă gamă de aplice minimaliste din sticlă și colecția Palma – lămpi suspendate, spoturi și aplice de perete, care se pot decora și cu plante.

Masiero vine cu noul finisaj soft touch și cu o gamă mai variată de culori, printre care ciment și argilă. De asemenea, anul acesta vedem pentru prima dată lămpile suspendate cu design industrial, cu finisaj cupru, o noutate în portofoliul Masiero.

Brandul Masiero își menține filosofia clasicului reinventat, cu un design eclectic - colecția Dimore, care include și colecția Classica. Catalogul Atelier ne prezită colecția ultra-elegantă cu candelabre și cristale (catalogul anterior Ottocento). RAQAM by Mark Sadler, este un nou produs format din module cu tehnologie LED, cu diverse forme, dimensiuni și culori, care permit crearea unor corpuri de iluminat unicat.

Flexalighting este un producător italian relativ tânăr, care s-a dezvoltat foarte mult în ultimii ani. Acesta dezvoltă corpuri de iluminat minimaliste pentru iluminat arhitectural tehnic atât de interior, cât și exterior.  Cea mai importantă noutate în portofoliul Flexalighting este sistemul liniar de profile încastrate Maggy cu corpuri de iluminat magnetice - spoturi fixe și orientabile, corpuri de iluminat liniare.

Focusul celor de la Flexalighting este asupra tehnologiei, a puterii LED și a dimensiunilor cât mai compacte. Astfel, în catalogul Flexalighting vom găsi corpuri de iluminat cu LED de calitate foarte bună, cu dimensiuni mici chiar și în cazul spoturilor și proiectoarelor cu putere de 20/30W. Cel mai mic spot este Zerino, cu diametru de 15mm și  putere de 0,75W.

Soluțiile spectaculoase de design vin anul acesta din partea celor doi designeri italieni care formează Formantasma, care  pentru prima dată în colaborare cu FLOS realizează corpurile de iluminat Blush. Acestea sunt reprezentate de lămpi suspendate care creează reflexii multicolore, menite să reamintească sentimentul zilelor lungi de vară. Cu scopul de a da culoare iernilor reci, lămpile Blush sunt realizate cu sticlă dicroică colorată pentru a crea efecte gradiente pe perete.

Artistul Arturo Alvarez creează noua colecție Emotional Light care urmărește explorarea mult mai profundă a ființelor umane, unde lumina ține loc de fundal. Acesta creează corpuri de iluminat care pot fi privite mai degrabă ca o formă de artă, realizate dintr-o pânză metalică și un spot suspendat. Pânza metalică este prelucrată cu forma unui chip, care este iluminat cu un spot LED și transpune pe perete forma unei expresii umane.

Proiecte