Iluminat arhitectural fațade - 7 tehnici


Fațada este primul element care transpune povestea unei clădiri în imagini. Forma fațadelor este determinată nu doar de elementele arhitecturale și materialele utilizate, ci și de lumină, de direcția și culoarea sa. Aspectul unei fațade se modifică în cursul zilei datorită direcției de schimbare a luminii și a diferitelor componente ale luminii difuze și directe. După lăsarea serii, fațada iluminată a unei structuri va avea o altă înfățișare, mai spectaculoasă și atractivă pentru orice trecător. 

Iluminatul arhitectural al fațadelor facilitează și orientarea, transmite emoție și creează un punct de interes.

Iluminat arhitectural Budapesta

Iluminatul fațadelor - identitate culturală, atracție turistică

Designul de iluminat arhitectural pentru fațade trebuie să creeze valoare adăugată și să aibă o influență pozitivă arhitecturală și economică. Iluminatul arhitectural promovează un sentiment al identității și de apartenență; ajută oamenii să se simtă repede ca acasă și să își construiască rapid o relație cu noul lor mediu. Un oraș odată monoton devine astfel plin de viață și intră în tendințele de călătorie pentru vacanță ori de business.

Iluminatul arhitectural al fațadelor este o modalitate foarte bună pentru a crește atractivitatea unui loc public, creează noi spații urbane și are efecte concrete și pozitive asupra comportamentului de călătorie al turiștilor. În același timp, poate influența și deciziile de relocare ale business-urilor și poate transforma o clădire într-un punct de reper important pe harta orașului.


În cele ce urmează vă prezentăm tehnicile principale pentru iluminatul arhitectural al fațadelor:

1. Wall-washing

 

Wall-washing este o tehnică de iluminat arhitectural prin care plasăm corpul de iluminat suficient de departe de perete pentru a reda o lumină uniformă verticală pe toată suprafața. Efectul este o "spălare" netedă care a fost folosită în mod tradițional pentru a ascunde imperfecțiunile și pentru a elimina umbrele.

În același timp creează un accent deosebit pe fațadă, făcând spațiile mai mici să se simtă perceptual mai mari. Această metodă conferă profunzime caracteristicilor arhitecturale și creează o ambianță reală. În funcție de înălțimea fațadei, corpurile de iluminat tip wall-washer se pot monta la o distanță de 20 - 80 cm de la perete.

2. Wall-grazing

 

Wall-grazing este tehnică similară de iluminat arhitectural pentru fațade, dar și pentru iluminat arhitectural interior, prin care poziționăm corpul de iluminat aproape de perete. Fasciculul de lumină lovește peretele într-un unghi îngust, care astfel îi dezvăluie și îi accentuează textura din piatră, lemn, mozaic etc.

Prin poziționarea corpurilor de iluminat mai aproape sau mai departe de fațadă putem regla unghiul luminii pentru a face umbra mai mult sau mai puțin pronunțată. Indiferent de tehnica folosită, peretele este prezentat ca un punct de interes vizual în spațiu.

3. Floodlight

Folosind tehnica de iluminat arhitectural floodlight se obține iluminarea totală a fațadelor. Este o soluție ideală pentru iluminatul arhitectural al monumentelor istorice sau obiectelor de sine stătătoare și pentru structurile unde nu se poate utiliza un alt tip de iluminat datorită caracterului nepermisiv al clădirii sau terenului.

Efectul de iluminat floodlight se realizează cu proiectoare de putere mare, poziționate în jurul structurii. Proiectoarele iluminează întreaga fațadă și pun accentul pe diviziunile structurii prin aruncarea unor umbre intense. 

Umbrele lungi create de divizările fațadei pot fi reduse prin mărirea distanței dintre corpul de iluminat și fațadă. Proiectoarele de iluminat amplasate aproape de fațadă accentuează tridimensionalitatea clădirii. Fațadele cu secțiuni mari sau cu inserții proeminente vor avea umbre mai intense.

Pentru a compensa contrastele prea puternice dintre zonele iluminate și cele neiluminate se poate adăuga un iluminat arhitectural de tip wall-washing. De asemenea, se pot utiliza corpuri de iluminat cu diferite culori sau de tip RGB pentru a diferenția zonele fațadei și pentru a-i conferi vitalitate.

4. Iluminat de accent

 

Iluminatul de accent pentru fațade se concentrează pe anumite zone cum ar fi: ferestre, balcoane, cornișe, arcade, coloane etc. Spre exemplu, putem utiliza corpuri de iluminat care să evidențieze doar conturul ferestrei - pe toate laturile sau doar pe 2 laturi - fără ca lumina să pătrundă în interior.

Combinația dintre zonele întunecate și luminoase pune accentul pe meritele arhitecturale ale clădirii. Este cel mai frecvent tip de iluminat utilizat, în combinație cu alte tehnici.

5. Iluminat de contur

 

Iluminatul de contur încadrează structura pe orizontală sau pe verticală cu linii LED înguste care astfel creează o siluetă grațioasă a structurii și în același timp scoate în evidență volumetria clădirii. Liniile de lumină reflectă structura orizontală pe suprafața întunecată a fațadei.

Acest tip de iluminat arhitectural se utilizează în general la fațadele clădirilor de birouri, fațade din sticlă, moderne, fără prea multe elemente decorative. Și la iluminatul de contur se pot utiliza corpuri de iluminat RGB cu diferite scenarii - fără a deveni kitsch.

6. Iluminat up&down

 

Iluminatul up&down se folosește în mod special la clădirile cu fațade plane, fără elemente arhitecturale deosebite. Se pot utiliza corpuri de iluminat care să evidențieze anumite proeminențe sau elemente în relief ale fațadei, astfel detașându-le de aceasta. Amplasarea corpurilor de iluminat pe 2 laturi ale clădirii creează volumetrie. Se poate utiliza și o combinație de uplights și downlights pentru a crea o diviziune verticală a fațadei. Corpurile de iluminat cu unghi mai larg creează jocuri de umbre și lumini pe fațadă și îi conferă personalitate.

7. Iluminat din interior

 

În condiții de lumină naturală, suprafețele ferestrelor apar întunecate. Iluminatul din interior a zonelor cu ferestre pe timp de noapte creează un contrast puternic între suprafața întunecată a fațadelor și ferestrele luminoase.

Se pot utiliza sisteme inteligente de control al iluminatului pentru a crea diferite scenarii de iluminare în încăperi individuale și pentru a crea pe fațada clădirii diferite jocuri de lumină.

CONCEPT DE ILUMINAT PENTRU PROIECTUL TĂU

Scrie-ne în formularul de contact sau contactează-ne la 0742-014.333

Ai un proiect care merită pus în valoare? Te putem ajuta cu un concept tailor-made de iluminat arhitectural pentru fațade.

Pentru asta avem nevoie de câteva informații:

  1. faza în care se află proiectul (fie că este în construcție sau finalizat)
  2. faza în care se află lucrările de instalații electrice (proiectate, în curs de finalizare, realizate)
  3. termenul estimat de finalizare a proiectului

Proiecte iluminat arhitectural